6 tips voor Facebook plaatjes

Blogartikelen verspreiden via Social Media is een goed idee voor zowel je zichtbaarheid als je SEO / vindbaarheid. Maar het gaat niet altijd precies zoals je wil. En de laatste tijd krijg ik vaak vragen als “Hoe krijg ik leuk plaatjes bij mijn Facebook post?” en “Als ik mijn blogartikel post krijg ik een raar plaatje of helemaal geen plaatjes op Facebook te zien. Wat kan ik daaraan doen?”.

Problemen met Facebook plaatjes

Een paar tips en weetjes over Facebook plaatjes op een rij:

 1. Staat er geen plaatje (of geen goed plaatje volgens de regels van Facebook, zie punt 2) in je blogartikel, dan laat Facebook geen plaatje zien.
 2. Wat is een goed plaatje? In dit artikel staat alles netjes op een rijtje over de grootte van de plaatjes: Facebook Image Dimensions door Jon Loomer.
 3. Er bestaat een zogenaamde Facebook Debuggerhttps://developers.facebook.com/tools/debug/og/object/. Sla ‘m op in je favorieten / bookmarks, want als je vaak op Facebook post komt ‘ie vaak goed van pas!
 4. Besef dat wanneer iemand een Facebook post van een bepaald artikel heeft gemaakt (maakt niet uit of je dat zelf bent of iemand anders), Facebook de informatie op dat moment opslaat; TOTDAT iemand eventueel de Facebook Debugger gebruikt en een nieuwe versie inleest. Met iets meer jargon: Facebook heeft een zogenaamde cache.
 5. Er lijken uberhaupt soms fouten te zitten aan de kant van Facebook. Soms blijft het plaatje blanco tijdens het posten, maar verschijnt het plaatje even later wel. Dit is een bekend fenomeen en er zijn veel klachten over op verschillende fora. In die zin blijft het een kwestie van proberen en goed opletten wat er met jouw post en plaatje gebeurt.
 6. Er is in de Yoast Plugin in de Social instellingen ook een optie om een standaard (default) plaatje in te stellen dat gebruikt wordt als er geen ander plaatje is.

Als je op zoek bent naar tips over hoe je mooie Facebook plaatjes maakt voor je WordPress posts, dan is dit een goed artikel: http://www.elegantthemes.com/blog/resources/how-to-create-your-own-images-for-wordpress-posts.

En als laatste tip nog: doe de cursus Blog & Beeld. Ik heb hem vorige week zelf gedaan. Echt een aanrader. Ik weer een heleboel geleerd en vooral een heleboel inspiratie opgedaan om zelf weer meer te gaan bloggen. Getuige dit nieuwe artikel!

Veel post plezier!


Update 27 juli 2015: nieuw artikel over de invloed van Social Media (ook Facebook) op SEO.

Tip! Deel de kennis met je netwerk:Share on LinkedIn0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0

, , , ,

2 Responses to 6 tips voor Facebook plaatjes

 1. Gijs 1 april 2015 at 09:37 #

  Mooie blog Chris en vooral ook weer erg handig! Thanks!

 2. Els van Leeuwen 13 april 2015 at 16:28 #

  Leuke blog, Chris. Hier heb ik wat aan. Dank!

Geef een reactie